Queralbs- tossa del pas dels lladres

Durada: 05:15 h

Dificultat: D

Desnivell: +1490 m

Alçada: 2665 m

Excursió molt variada i bonica encara que és molt dura pel desnivell i la llargada. Atenció a la boira que sovint es condesa en aquesta carena. A l’hivern, amb tramuntana, la carena de la tossa del Pas dels Lladres és intrasitable.

Itinerari:

Des de Queralbs (1220 m) agafem un itinerari fins a la font de l’Home Mort (02:55 h). Des de la font de l’Home Mort cal resseguir un camAi?? que puja per la vall de Tosa amunt, sempre per la riba esquerra del torrent. Un bon tros enllà saltem el torrent de les Clotes, que cau en una cascada a la nostra dreta.

Continuem pujnat i, poc més amunt, trobem la jaça del Ginestar amb un prat d’herba molt verda i les ruïnes d’una antiga cabana de pastors. A partir d’aquí, el camí es desdibuixa però hem de seguir vall amunt, encara que potser es puja més bé pel vessant dret del barranc. Anem remuntant la vall en aquest tram més dret però molt herbat.

Quan el pendent es suavitza resseguim de prop el llit del torrent que acostuma a estar sec fins a un esvoranc en unes roques blanques: Fontseca (04:15 h). Des d’aquí, ens enfilem, sense camí, sobre les roques blanques i tindrem davant una clotada sobta el Pas del Lladres, que deixarem a la nosta dreta i, revoltant una mica ens enfilarem per la nosta esquerra cap a l’amplíssim coll del Pas del Lladres on trobarem una pista que puja d’Oceja i la fita fronterera núm. 506.

Des d’aquí prenem l’ampla carena cap al N fins a la tossa del Pas dels Lladres.