Queralbs- Núria, pel camí vell

(GR 11)

Durada: 02:45 h anada

Dificultat: F

Desnivell: +805 m, -25 m

Camí molt freqüent, sobretot a l’estiu, que ressegueix les espectaculars gorgues de Núria. Amb neu és un itinerari difícil i perillós per a excursionistes no experts en alta muntanya hivernal. En males condicions és totalment desaconsellable.

Itinerari:

Des de la plaça del Raig de Queralbs, enfilem la pujada de can Perico, fins a un carrer travesser que prenem a la dreta i, en una propera bifurcació, continuem a l’esquerra per un camí empedrat que puja entre prats i bosquets de freixes i avellaners. Travessem la carretera de Queralbs a la collada de Fontalba de biaix i continuem pujant per un camí entre parets de pedra.

Passem entra la Ruira de Dalt i la de Baix i, més enllà, per davant de la font de la Ruira (00:25 h). Travessem un torrent i flanquejem tot un vessant assolellat cobert de grosses tarteres i matollars. Més endavant passem per sobre el túnel del cremallera i entrem decididament cap a les gorgues per un camí de cornisa força planer fins a trobar el riu de Núria que salvem pel pont del Cremal (01:05 h).

A partir d’aquí el camí va pujant en llaçades i en molts trams és empedrat. Ja molt amunt travessem un canal cobert amb taulons i unes llaçades més amunt arribem al cim d’un esperó rocós; el Salt del Sastre, davant per davant de les cascades del torrent de la Fontalba. El camí flanqueja molt enlairat sobre el riu, travessa una tartera i va pujant fins al saltant de la Cua de Cavall, en una recolzada del camí, que continua fins al proper pla de Sallent (01:50 h) on travessa el riu per l’ull del pont sota la via del cremallera.

Ara ressegueix la riba dreta del riu, del qual es va apartant progressivament i guanyant altura fins a la creu d’en Riba, des d’on baixem al proper santuari de Núria. And in conclusion I suggest book report websit, good site for your academic problem!