Planoles-Núria per la collada de Fontalba

Durada: 06:25 h d’Anada

Dificultat: F

Desnivell: +1200 m, 450 m

Itinerari molt variat amb molt bones vistes sobre les valls del Rigard, de Tosa, del Freser i de Núria. Seguirem el GR 11, fins a la font de l’Home Mort.

Itinerari:

Des de l’estació de la Renfe de Planoles pugem cap al poble seguint el carrer de l’Estació. Al carrer de la Font seguim les marques del GR 11, travessem la N-152 i, per una carretera encimentada que contorneja una valleta cap a la dreta anem a parar a la pista del collet de les Barraques. La seguim a l’esquerra, pujant. Passem el càmping de can Fosses i on molt més amunt fem un revolt molt tancat a l’esquerra.

Aviat però hem de deixar la pista i pujar amunt per dins d’un bosc de pi roig. Sortirem a una clariana i, per la dreta, pujarem a la pista que hem deixat. La travessem i anirem a parar a l’Àrea recreativa del Corral Blanc (font, barbacoes, taules de pícnic i refugi forestal). Continuem la pujada fins a la pista que hem travessat abans i la seguim a la dreta fins al collet de les Barraques (02:30 h). Del coll baixem per una pista herbada fins a uns prats al límit dels quals ens introduïm al bosc per un camí que va baixant força suaument.

Travessem el riu de Tosa, per unes pedres, i seguiim aigües avall per la riba esquerra fins a la fon de l’Home Mort, situada entre un camí poc clar i herbat que puja, pel mateix vessant que hem vingut, fins a un petit esperó rocós cobert de pins. Planegem fins a sortir a uns prats amb la petita barraca de Mantegosa, amb teulada d’uralita, contiuem travessant el prat en lleugera pujada fins al collet d’Estevenís (4 h) en un esperó de la muntanya, que tenim proper.

Anem flanquejant pel vessant de la muntanya per un camí poc o molt marcat, sempre en lleugera pujada, per un terreny cobert de prat i matollars de ginebró amb alguns pins negres dispersos fins a la collada de Fontalba (04:55 h). Prenem el camí marcat, a l’esquerra, que ressegueix tota la coma i passa per la Dou de Fontalba, i continua pujant sostingudament fins a un esperó, la Fita, des d’on veiem per primer cop el santuari de Núria.

Continuem pel camí que flanqueja les comes que cauen a les gorgues de Núria, fins a la creu d’en Riba i d’allà baixem fins al proper santuari de Núria.